Kamis, 19 November 2015

Apa yang Anda Perlu Memahami Tentang kemukus Spice?

Apa yang Anda Perlu Memahami Tentang kemukus Spice?

Kemukus adalah rempah yang luar biasa dan sangat panas berkembang di Sumatera, Pulau Pinang dan New Guinea. Ia juga tahu sebagai Java lada, lada ekor dan cubebs ekor. Ia adalah buah-buahan yang belum masak sebuah kilang lada memanjat yang tumbuh seperti anggur. Buah yang belum masak kering digunakan, dan mereka kelihatan sama dengan buah kering lada hitam - kedua-duanya datang dari keluarga yang sama dan yang berkait rapat. Beri kemukus datang dengan ekor sedikit dilampirkan dan, sekali kering, mempunyai berkedut, penampilan yang keras. Berbanding dengan lada, kemukus banyak lagi berapi-api dan aromatik. Ia digunakan banyak dalam masakan Indonesia. Jika beri terbelahlah, ada yang mempunyai biji kecil di dalam mereka, manakala yang lain akan menjadi kosong.

• Apakah asal-usul dan ciri-ciri kemukus?

Kemukus suka tanah liat yang kaya dengan kelembapan yang tinggi dan banyak teduh. Ia tumbuh dengan baik di kawasan hutan subtropika. Buah-buahan yang dipetik belum masak dan dikeringkan untuk digunakan dalam serbuk, tinctures dan ekstrak cecair atau suling untuk oleoresin dan minyak mereka, yang digunakan oleh pengeluar untuk sos rasa, relishes, pahit dan juga tembakau. Minyak ini juga digunakan dalam pengeluaran minyak wangi dan peralatan mandian.

• Apakah kegunaan masakan?

Kemukus digunakan secara meluas dalam makanan Indonesia sebagai tambahan lada panas dan pedas untuk hidangan nasi, kari dan ikan. Ia mempunyai rasa yang sama dengan allspice dan dia boleh digunakan untuk menggantikan rempah ini apabila perlu. Berhati-hati-ia boleh menjadi agak pahit jika terlalu banyak digunakan.

• Apakah kegunaan perubatan?

Kerana sifat-sifat pemanasan, yang kemukus dikatakan melegakan toughs dan bronkitis, resdung dan jangkitan tekak. Secara tradisional di Indonesia ia telah digunakan sebagai antiseptik terhadap gonorea, tetapi tidak ada bukti keberkesanannya. Apabila minyak yang ditambah kepada tembakau, dikatakan kepada melegakan hay pernah, asma dan sakit tekak. Satu penyerapan dibuat oleh steeping 1 sudu teh (5 ml) kemukus serbuk dalam 1 cawan (250 ml) air panas -a hal yg boleh diambil tiga kali sehari untuk melegakan sakit perut, senak dan jangkitan kencing.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar